Wat is joyriding en ben ik daar wel voor verzekerd?
Ook jij zult weleens eens nieuwsberichten horen over scooters of auto's die door (veelal jonge) joyriders worden meegenomen om even lekker mee te scheuren. Aangezien die jongeren vaak niet eens een rijbewijs hebben en ook zelden verantwoordelijk rijgedrag vertonen eindigen de capriolen vaak in een ongeluk. Wat heeft dit voor gevolgen als het om jouw eigen scooter gaat die door iemand voor joyriding is gebruikt? Dat lees je in dit artikel.
Wat is joyriding?
Joyriding is het meenemen van een auto, motor, scooter of ander motorrijtuig zonder dat de eigenaar dit weet en er dus ook geen toestemming voor heeft gegeven. Het verschil met een ordinaire diefstal is dat de joyrider vaak over de sleutels beschikt en meestal ook de intentie heeft om de scooter weer in goede staat terug te brengen. De persoon die de scooter of snorfiets meeneemt wilt vooral voor zijn of haar plezier er even mee rondrijden en heeft niet de bedoeling om hem te houden of te verkopen. Joyriding is vaak een probleem voor de verkeersveiligheid, aangezien de bestuurder vaak jong is en/of nog geen rijbewijs heeft.
Komt joyriding veel voor?
Aangezien joyriding bovengemiddeld vaak eindigt met een ongeluk komt het ook vrij veel in het nieuws. Daardoor zou je kunnen denken dat het aan de lopende band plaatsvindt, maar dat valt gelukkig mee. Per jaar gebeurt het gemiddeld enkele honderden keren. Dat maakt het echter niet een minder ernstig vergrijp, want wie zich er schuldig aan maakt riskeert maximaal een half jaar celstraf of een boete van meer dan 8.000 euro. Het is dus wel degelijk een misdrijf waarvan je ook als jongere nog lang de gevolgen kunt voelen.
Joyriding en aansprakelijkheid
Schade die aan je scooter wordt toegebracht tijdens joyriding wordt vrijwel nooit vergoed door de standaard dekking van een scooterverzekering. Gelukkig is dat wel het geval voor de materiële of lichamelijke schade die aan anderen is toegebracht. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het met of zonder geweld de beschikking krijgen over de scooter of snorfiets. Gebeurt dat met geweld (bijvoorbeeld na een inbraak) dan wordt de schade vergoed door een eventuele aansprakelijkheidsverzekering van de ouders van een jonge joyrider. Als er geen sprake was van geweld dan valt die schade onder de reguliere WA-dekking van de scooterverzekering.
Schade aan je eigen scooter of snorfiets
Wanneer je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten wordt de schade aan je eigen scooter of snorfiets niet vergoed als die is veroorzaakt tijdens het joyriden. Dit is alleen het geval wanneer je voor een beperkt of volledig casco verzekering hebt gekozen. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de manier waarop de joyrider de scooter heeft meegenomen. Of die dat met geweld heeft gedaan maakt dus geen verschil voor de uitkering van de verzekeraar. In onze scooterverzekering vergelijker kun je direct zien hoe joyriding door elke verzekeraar wordt behandeld.