Wanneer kan ik mijn scooterrijbewijs gaan halen?
Om op een snorfiets of scooter te mogen rijden moet je aan bepaalde regels voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld minstens 16 jaar oud zijn. Daarnaast heb je een geldig rijbewijs nodig. Hier lees je alles dat je moet weten over het scooterrijbewijs en vanaf welke leeftijd je dat mag gaan halen.
Wat is een geldig rijbewijs voor een scooter of snorfiets?
Wanneer je inmiddels al een rijbewijs A of B voor motorvoertuigen hebt (oftewel een autorijbewijs) dan hoef je niet ook nog het scooterrijbewijs te gaan halen. Als dat niet het geval is, dan heb je een AM rijbewijs nodig. Dat geldt voor alle snorfietsen, scooters en bromfietsen.
Hoe kun je het AM rijbewijs halen?
Vanaf het moment dat je 15 jaar en 6 maanden bent kun je beginnen aan het theoriegedeelte van het AM examen. Je kunt dit al van tevoren reserveren bij het CBR. Je kunt ook voordat je 15,5 bent al beginnen met de theorie te leren. De 21 examenlocaties van het CBR bevinden zich door het gehele land dus je hoeft nooit heel ver te reizen.
Hoe ziet het theorie-examen eruit?
Het examen leg je klassikaal af. Je zit met andere aspirant scooterrijders in een zaal en moet met drukknoppen de antwoorden geven op vragen die op het grote scherm voor je worden geprojecteerd. De 50 vragen worden in ongeveer drie kwartier getoond, dus jen hebt bijna een minuut de tijd om over elke vraag na te denken. Dat is wel belangrijk, want je mag er maar 6 fout hebben. Meteen nadat het examen is afgelopen krijg je te horen of je bent geslaagd en door mag voor het praktijkexamen.
Door naar het praktijkexamen
Nu je hopelijk meteen je theorie op zak hebt duurt het nog een half jaar voor je het praktijkexamen af mag leggen. Daar geldt namelijk een minimale leeftijd van 16 jaar voor. Het is natuurlijk wel noodzakelijk om in de tussentijd ook enkele praktijklessen te volgen zodat je vertrouwd raakt met het rijden op een scooter en met het in de praktijk brengen van wat je tijdens de theorielessen hebt geleerd.
Hoe ziet het praktijkexamen eruit?
Tijdens het praktijkexamen hoor je via een oortje de examinator die je vertelt waar je heen moet rijden en wat je moet doen. Dat duurt meestal korter dan een half uur. Hoe je je gedraagt in het verkeer bepaalt of je slaagt of niet. Gelukkig hoor je ook dan meteen of je wel of niet geslaagd bent zodat je niet onnodig in spanning hoeft te zitten.
Waar wordt op gelet?
Tijdens het praktijkexamen rijdt de examinator op zijn of haar eigen scooter achter je aan en let op alles wat je doet. Het gaat er bijvoorbeeld om dat jij laat zien dat je je scooter goed beheerst en met vertrouwen rondrijdt. Je moet laten zien dat je goed oplet en continu goed op het andere verkeer en de weg let. Natuurlijk moet je ook altijd voorrang verlenen wanneer dat moet of verstandig is. Je rijdt op een scooter al snel wat harder dan ander verkeer, dus je moet dan ook laten zien dat je netjes en veilig in kunt halen.
Over bijzondere verrichtingen hoef je bij een scooter niet zo in te zitten, maar je zult waarschijnlijk wel met opzet over een aantal rotondes, kruispunten en andere onoverzichtelijke verkeerssituaties worden geleid.
Wat kost het om mijn AM scooterrijbewijs te halen?
Wanneer je het scootterrijbewijs wilt gaan halen moet je rekening houden met de volgende kosten:
- Oefenboek: Het actuele theorieboek kost 19,50 euro. Het boek plus toegang tot een online oefenomgeving kost 34,50.
- Theorie-examen: 47 euro klassikaal (ongeveer het dubbele daarvan wanneer je alleen of in een andere taal dan Engels of Nederlands examen wilt doen).
- Rijlessen: Gemiddeld 4 of 5 lessen van tussen de 40 en 50 euro, oftewel in totaal tussen de 160 en 250 euro.
- Praktijkexamen: De kosten voor het praktijkexamen zijn momenteel 195 euro per keer.